Het Brouwhuis Breda, een mooi Bredaas monument

door | apr 8, 2021 | Geen categorie

Het zogeheten Brouwhuis Noord staat naast het hoofdkantoor van De Drie Hoefijzers. Het is gebouwd in 1927 – 1930 naar een ontwerp van de architecten A. Jansen en F. Verwoerd. In het exterieur van de brouwtoren zijn elementen van de Nieuwe Zakelijkheid te herkennen.

Bijzondere lift
Het gebouw heeft een skelet van kolommen en balken van gewapend beton, waarin de betonnen vloeren zijn opgehangen. De gevels hebben een asymmetrische indeling en zijn bekleed met rode baksteen. De typische liftschacht is te herkennen aan een ijzeren strookvenster over de volledige hoogte van de toren. Bijzonder is dat dit venster om de hoek over de achtergevel is doorgetrokken. De hele schacht is voorzien van verlichting. De glazen liftkooi, een vroege vorm van de scenic elevator, is nog authentiek. 

Zwaartekracht
Het brouwhuis heeft een globaal rechthoekige plattegrond en telt zeven, deels acht bouwlagen. Beneden is de brouwzaal. Daarboven zijn de moutpletterij en de moutreiniging. Daarboven is de silozolder en deze is afgedekt met een plat dak. Het productieproces is zo ingericht dat voor het transport van het mout zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van de zwaartekracht: het brouwproces begint op de bovenste verdieping en eindigt beneden in de brouwzaal. Delen van het interieur, met name in de brouwzaal, hebben kenmerken van art deco.

In de brouwzaal zijn mooie diepblauwe tegels toegepast. In stallen en woonruimtes van bijvoorbeeld boerderijen ook veel gebruikt. De overtuiging was dat dan de vliegen wegbleven. Vandaar ook de naam vliegenblauw. 

Al met al een prachtig gebouw, nu geheel gerenoveerd en weer in gebruik als kantoor en woonomgeving, met alle mooie oude details bewaard gebeleven.